FORS-ITIS Informatikai és Idegen Nyelvi Oktatási Központ
2019. Júl. 21.
Főoldal
Cégismertető
Tanfolyamok
Tudástár
Elérhetőségek
Vendégkönyv
Fórum


Szoftver telepítés Group Policyval


Vissza a Tudástár oldalra

A szoftver telepítés opció megtalálható a GPO számítógép és felhasználó konfigurációs részében is a Software Settings csomópontnál.Ennek a segítségével telepíthetünk szoftvereket, illetve frissítéseket és patcheket, valamint el is távolíthatunk alkalmazásokat. Az alkalmazások akkor fognak települni, amikor a felhasználó bejelentkezik, vagy amikor először futtatja az alkalmazást.
Ehhez a szoftver telepítéshez nyilvánvalóan szükség van Active Directoryra és Group Policyra. Lehetőség van arra, hogy a szoftvert egy felhasználóhoz rendeljük. Ekkor a felhasználó bármelyik gépen jelentkezik is be, az alkalmazás elérhető lesz számára. Ha a számítógéphez rendeljük, akkor az arra a gépre bejelentkező felhasználók számára lesz elérhető.
Ha a Software Installation opción jobbal kattintunk és a Properties választjuk, akkor a következő ablak jelenik meg:A General fülön beállíthatjuk, hogy a szoftver csomag hol helyezkedik el a hálózaton. Hagyjuk az alapértelmezésen, azért hogy választhassunk az assign (hozzárendel) és a publish (kiad) opciók közül.
Az Advanced fülön beállíthatjuk például, hogy az alkalmazás 64 bites rendszerek számára is elérhető legyen-e, vagy hogy az alkalmazás automatikusan eltávolítódjon a számítógépről, ha kikerül a felhasználó vagy a számítógép a Group Policy hatóköréből.
A File Extensions fülön beállíthatjuk, hogy egy adott kiterjesztéssel rendelkező fájlt melyik alkalmazások nyithassák meg.
A Categories fülön kategóriákba rendezhetjük a szoftver csomagokat.

Ahhoz, hogy egy szoftver csomagot telepíthessünk, a fent megadott hálózaton megosztott mappába kell helyezni. Eztán kattintsunk jobbal a Software Installation-on és válasszuk a New, Package menüpontot.A csomag kiválasztása után beállíthatjuk, hogy hozzáredeljük, vagy csak megjelentessünk a felhasználók számára. Az Advanced opcióval azonnal a csomagtelepítés Properties ablakára jutunk:

General fül: A szoftver nevét, verzió számát tartalmazza.
Deployment fül: A telepítés típusát határozhatjuk meg, és hogy mikor történjen meg a telepítés.
Upgrades fül: Megmondhatjuk, hogy melyik csomagokat írhatja felül ez a csomag, és melyikek írhatják felül ezt a csomagot.
Categories fül: Meghatározhatjuk, hogy az Add/Remove Programsban melyik kategóriában szerepeljen a szoftver.
Modifications fül: Beállíthatunk módosításokat a telepítéshez.
Security fül: Beállíthatjuk, hogy kinek milyen hozzáférése legyen a csomaghoz.

Assigned (Hozzárendelt) és Published (Megjelenített) csomagok

A hozzárendelt opciót akkor használjuk, ha a felhasználó számára kötelezővé akarjuk tenni a szoftver telepítését. Ekkor ha a felhasználó eltávolítja, akkor az automatikusan újra települ. Ha számítógéphez rendelünk, akkor a szoftver a következő újraindításnál települ. Ha a felhasználóhoz rendelünk, akkor eldönthetjük, hogy a következő bejelentkezéskor vagy a program indításakor települjön.
A megjelenített opció csak a felhasználóknál konfigurálható, számítógépeknél nem. Ez nem teszi kötelezővé a szoftver telepítését, csak lehetőséget ad a felhasználóknak, hogy telepítsék azt az Add/Remove Programs ablakból. Ha a felhasználó eltávolítja az alkalmazást, akkor az nem települ vissza automatikusan.

Hogy Group Policy szoftver telepítésnek minden funkcióját használhassuk, a csomagnak MSI kiterjesztéssel kell rendelkeznie. Lehetőség van úgynevezett ZAP fájlokkal más típusú csomagok használatára is. A ZAP fájl egy szövegfájl, ami egy mutatót tartalmaz a telepítő csomagra. Ennek a használatát nem kell tudni a vizsgához.

A szoftver telepítés fázisai

Ajánlott a szoftver telepítése előtt stratégiát készíteni, és ez a stratégia mentén megvalósítani a telepítést.
Preparation phase: Előkészületi fázis, amikor meg kell határoznunk a cég szükségleteinek az alkalmazás megfelel-e és el kell döntenünk, hogy hálózati vagy helyben futó alkalmazás lesz-e és hogy hozzárendelést vagy megjelenítést használunk-e.
Distribution phase: Terjesztési fázis, amikor egy megosztott mappába elhelyezzük a telepítő csomagot.
Targetting phase: Célzási fázis, amikor elkészítjük a GPO-t és beállítjuk a Software Installation opciót.
Pilot Program phase: Az a fázis, amikor néhány kiválaszott számítógépen és felhasználón teszteljük a szoftver telepítés hatásait.
Installation phase: Amikor a konkrét szoftver hozzárendelés vagy megjelenítés megtörténik.

Szoftvertelepítési hibaelhárítás

Active Directory Will Not Allow the Package to be Deployed hibaüzenet: A csomag vagy sérült, vagy a szoftver telepítési Group Policy nem tud megfelelően kommunikálni az Active Directoryval. Ha a csomag rendben van, akkor ellenőrizzük a kapcsolatot a DNS szerverrel és a tartományvezérlővel.

Cannot Prepare the Package for Deployment hibaüzenet: Ilyenkor a Sysvol mappával nem tud kommunikálni. Ugyanazt próbálhatjuk, mint az előző esetben.

The Feature You Are Trying to Install Cannot Be Found in the Source Directory hibaüzenet: A felhasználónak nincs joga a szoftvert telepíteni, vagy nem tud kapcsolódni a megosztott mappához. Vizsgáljuk meg, hogy a fájlok a megadott helyen vannak-e, és hogy van-e kapcsolat ahhoz a helyhez. Illetve hogy a hozzáférési jogosultságok megfelelően vannak-e beállítva.Vissza a Tudástár oldalraInduló tanfolyamok
» Windows Server 2016
» Windows Server 2019
» Exchange Server 2016
» SQL Server 2016
» Microsoft Azure
» Cisco CCNA, CCNP
» Linux LPIKedvencek közé!
.
Bejelentkezés:

Név:

Jelszó:

.
.
.
Ön szerint:
Melyik a legkeresettebb?
MCSA
CCNA
MCP
Valami más
A szavazás állása