FORS-ITIS Informatikai és Idegen Nyelvi Oktatási Központ
2019. Júl. 21.
Főoldal
Cégismertető
Tanfolyamok
Tudástár
Elérhetőségek
Vendégkönyv
Fórum


Tartományi és erdő szintű funkcionális szintek


Vissza a Tudástár oldalra

A tartományok és erdők Windows Server 2003 Active Directoryban bevezetett működési szintjei segítségével is engedélyezhetők tartományi és erdőszintű Active Directory szolgáltatások a hálózati környezetben. A hálózati környezettől függően másféle beállítások állnak rendelkezésre a tartományok és az erdők működési szintjére.

Ha a tartományon vagy erdőn belül minden tartományvezérlőn Windows Server 2003 rendszer fut, és a Windows Server 2003 működési szint van beállítva, akkor minden tartományi és erdőszintű szolgáltatás rendelkezésre áll. Ha a Windows Server 2003 rendszert futtató tartományvezérlők mellett a tartományban vagy erdőben Windows NT 4.0 vagy Windows 2000 rendszert futtató tartományvezérlők is találhatók, akkor a rendelkezésre álló Active Directory szolgáltatások korlátozottak.

Windows 2000 rendszerben a működési szinteket a vegyes és natív üzemmód jelenti az Active Directoryban. A vegyes üzemmódú tartományok tartalmazhatnak Windows NT 4.0 rendszerű tartalék tartományvezérlőket, de nem alkalmasak az univerzális biztonsági csoportok, a beágyazott csoportok és a biztonsági azonosítók (SID) előzményei használatára. Amikor a tartomány natív üzemmódra van állítva, az univerzális biztonsági csoportok, a beágyazott csoportok és a biztonsági azonosítók előzményei rendelkezésre állnak. A Windows 2000 Server rendszerű tartományvezérlők nem ismerik a tartományok és erdők működési szintjeit.

Tartomány működési szintje

A tartományok működési szintje olyan szolgáltatásokat tesz lehetővé, amelyek a teljes tartományt, és csakis az adott tartományt befolyásolják. A tartományokhoz négy működési szint áll rendelkezésre: Windows 2000 – vegyes (alapértelmezett), Windows 2000 – natív, Windows Server 2003 – átmeneti és Windows Server 2003. Alapértelmezés szerint a tartományok a vegyes módú Windows 2000 működési szinten futnak.

Az alábbi táblázat a tartományi működési szinteket és az azokhoz használható tartományvezérlőket sorolja fel.

Tartomány működési szintjeTámogatott tartományvezérlők
Windows 2000 – vegyes (alapértelmezett)Windows NT 4.0
Windows 2000
Windows Server 2003 termékcsalád
Windows 2000 – natívWindows 2000
Windows Server 2003 termékcsalád
Windows Server 2003 – átmenetiWindows NT 4.0
Windows Server 2003 termékcsalád
Windows Server 2003Windows Server 2003 család


A működési szint előléptetését követően a korábbi operációs rendszereket futtató tartományvezérlőket nem lehet a tartományba bevezetni. Ha például a tartomány működési szintjét előlépteti a Windows Server 2003 szintre, Windows 2000 Server rendszert futtató tartományvezérlőket nem lehet már hozzáadni a tartományhoz.

Az alábbi táblázat tartományok három működési szintjén engedélyezett tartományi szintű szolgáltatásokat foglalja össze.

Tartományi szintű szolgáltatásWindows 2000 – vegyesWindows 2000 – natívWindows Server 2003
Tartományvezérlő-átnevezési eszközLetiltva LetiltvaEngedélyezve
Bejelentkezési időbélyegző frissítéseLetiltvaLetiltvaEngedélyezve
Felhasználói jelszó az InetOrgPerson objektumonLetiltvaLetiltvaEngedélyezve
Univerzális csoportokTerjesztési csoportokhoz engedélyezve. Biztonsági csoportokhoz letiltva.Engedélyezve
Biztonsági és terjesztési csoportok is megengedettek.
Engedélyezve
Biztonsági és terjesztési csoportok is megengedettek.
Csoportok beágyazásaTerjesztési csoportokhoz engedélyezve.
Biztonsági csoportok esetén le van tiltva, kivéve a tagjaik között globális csoportokat elfogadó, tartományon belüli biztonsági csoportokat.
Engedélyezve
A csoportok teljes beágyazása megengedett.
Engedélyezve
A csoportok teljes beágyazása megengedett.
Csoportok konvertálásaLetiltva A csoportkonvertálás nem engedélyezett. Engedélyezve A biztonsági és a terjesztési csoportok közötti konvertálás engedélyezett. Engedélyezve A biztonsági és a terjesztési csoportok közötti konvertálás engedélyezett.
Biztonsági azonosító előzményeiLetiltvaEngedélyezve A rendszerbiztonsági tagok tartományok közötti áttelepítése megengedett.Engedélyezve A rendszerbiztonsági tagok tartományok közötti áttelepítése megengedett.


Erdők működési szintje

Az erdők működési szintje segítségével az erdő összes tartományán engedélyezhetők szolgáltatások. Az erdőkhöz három működési szint áll rendelkezésre: Windows 2000 (alapértelmezett), átmeneti Windows Server 2003 és Windows Server 2003. Alapértelmezés szerint az erdők a Windows 2000 szinten működnek. Az erdő működési szintjét a Windows Server 2003 szintre lehet előléptetni.

Az alábbi táblázat az erdők egyes működési szintjeit és az azokhoz használható tartományvezérlőket sorolja fel.

Erdő működési szintjeTámogatott tartományvezérlők
Windows 2000 (alapértelmezett)Windows NT 4.0
Windows 2000
Windows Server 2003 termékcsalád
Windows Server 2003 – átmenetiWindows NT 4.0
Windows Server 2003 termékcsalád
Windows Server 2003Windows Server 2003 család


Az erdő működési szintjének előléptetését követően a korábbi operációs rendszereket futtató tartományvezérlőket nem lehet az erdőbe bevezetni. Ha például az erdő működési szintjét előlépteti a Windows Server 2003 szintre, Windows 2000 Server rendszert futtató tartományvezérlőket már nem lehet hozzáadni az erdőhöz.

Ha az első Windows NT 4.0 tartományt frissíti, így az a frissítést követően az új Windows Server 2003 erdő első tartományává válik, akkor a tartomány működési szintjét az átmeneti Windows Server 2003 szintre lehet állítani.

Az alábbi táblázat az erdők Windows 2000 és Windows Server 2003 működési szintjén engedélyezett erdőszintű szolgáltatásokról tartalmaz információt.

Erdőszintű szolgáltatásWindows 2000Windows Server 2003
Globális katalógus továbbfejlesztett replikálása .Engedélyezve, ha mindkét replikációs partner Windows Server 2003 rendszert futtat. Egyébként letiltva.Engedélyezve
Inaktív sémaobjektumokLetiltvaEngedélyezve
Erdőszintű bizalmi kapcsolatokLetiltvaEngedélyezve
Értékhez kötött replikációLetiltvaEngedélyezve
TartományátnevezésLetiltvaEngedélyezve
Továbbfejlesztett Active Directory replikációs algoritmusokLetiltvaEngedélyezve
Dinamikus segédosztályokLetiltvaEngedélyezve


Vissza a Tudástár oldalraInduló tanfolyamok
» Windows Server 2016
» Windows Server 2019
» Exchange Server 2016
» SQL Server 2016
» Microsoft Azure
» Cisco CCNA, CCNP
» Linux LPIKedvencek közé!
.
Bejelentkezés:

Név:

Jelszó:

.
.
.
Ön szerint:
Melyik a legkeresettebb?
MCSA
CCNA
MCP
Valami más
A szavazás állása